Runoilijan tie ei ole ruusuinen

25.04.2018

Miten tullaan kirjailijaksi, vai tullaanko mitenkään?

Kirjailijaksi ei synnytä. On elettävä sellainen elämä, josta syntyy kirjailija, sanoi Erno Paasilinna (1935-2000). Mutta mitä hän sillä oikeasti tarkoitti? Millaisesta elämästä syntyy kirjailija?

Paasilinna itse joutui lapsuudessaan kokemaan sotaa ja kurjuutta. Kansakoulun jälkeen hän lähti metsätöihin, aloitti kirjoittamisen osallistumalla kirjoituskilpailuihin, kävi vuoden Lapin kansankorkeakoulua, työskenteli toimittajana ja sitten vapaana kirjailijana. Hän kirjoitti pitkän liudan yhteiskuntakriittisiä teoksia, joista monia käännettiin useille eri kielille. Hän tunsi asiat, joista kirjoitti. Ehkä karun arjen syvällinen tuntemus teki hänestä kirjailijan.

Jumalani, kuinka olen elänyt! lauloi Edith Piaf (1915-1963). Mitä hän puolestaan tarkoitti tällä? Vaikean lapsuuden jälkeen hänen aikuiselämänsä oli usein epätoivoista rakkauden etsintää ja päihteiden väärinkäyttöä. Elämänkokemus välittyi hänen musiikkiinsa, ja ehkä juuri siksi hänestä tuli yksi maailman suosituimmista laulajista. Hän eli elämän, joka olisi synnyttänyt myös kirjailijan, mutta Piaf ei tarttunut kynään, vaan lauloi.

Itse kuvittelin olevani 18-vuotiaana valmis runoilija. Naputtelin matkakirjoituskoneella runoja, joista kertyi ennen pitkää reipas kokoelma. Intoa puhkuen lähetin kokoelmani kustannusosakeyhtiö Otavaan ja kärsimättömänä jäin odottamaan kustannussopimusta. En saanut sopparia, mutta sitäkin arvokkaamman kirjeen itseltään Hannu Mäkelältä. Hän kirjoitti jotenkin niin, että runoistani saa vaikutelman, että elämänkokemusta olisi hyvä hankkia lisää, ja kirjoittaa vielä paljon, paljon enemmän. Vuodet toivatkin tullessaan elämänkokemuksia ja paljon uusia runoja, mutta ajatus siitä, että olisin runoilija alkoi hiipua.

En päivääkään vaihtaisi pois! lauloi Tapio Rautavaara. Minä vaihtaisin pois montakin päivää, mutta sitten minulla ei olisi koskettavimpia runojani. Ne ja onnellisimmat hetkeni päätyivät vihdoin kokoelmaan, jonka nimeksi tuli Valon liikkeet vedessä. Enkä jäänyt odottamaan "oikeaa" kustantajaa, vaan kirjani kätilöksi tuli mainio Mediapinta Oy.